Čtvrtek, Prosinec 14

Zelený a černý čaj – poradíme jak si vybrat ten správný

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sychravé počasí a podzim obecně pro mnohé z nás znamená zahájení tzv. čajové sezóny. Pokud jste i vy milovníky čaje a nevíte, jak si v nepřeberném množství různých typů a druhů vybrat, nabízíme základní informace, které vám pomohou koupit kvalitní čaj prospěšný pro vaše tělo. 

Černý čaj

Patří k nejčastěji konzumovanému čaji v Evropě. Oblibu si získal u mnoha příznivců, kteří si bez černého čaje s citronem nedokáží své ráno vůbec představit. Černý čaj při výrobě podléhá oxidaci, obsahuje vyšší množství kofeinu (cca 35-40 miligramů na šálek) a možná vás překvapí, že hrnek černého čaje je pro tělo prospěšnější než hrnek kávy.shutterstock_265717772

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství.

Jak vybrat kvalitní černý čaj?

U kvalitního čaje hraje důležitou roli nadmořská výška plantáže, na které byl čaj vypěstován. Čím vyšší je nadmořská výška, tím jemnější má čaj chuť. Na obalu se můžeme dočíst tří označení plantáží:

Low – čaje, které byly vypěstovány v nížinách.

Medium – čaje ze středních poloh.

High – označuje čaje z vysokohorských poloh.

Dalším dobrým ukazatelem kvality černého čaje je tvar a samotná struktura čajových lístků. Pokud, ale do krabičky nemůžete nahlédnout a přesvědčit se na vlastní oči, zkuste ve složení vyhledat následující zkratky ukazující na jakost čaje.

PS – čaj vyznačující se podprůměrnou kvalitou. Jedná se většinou o drť z lístků a větviček.shutterstock_169810124

P – čaj průměrné kvality. Zde spadá většina pytlíkovaných čajů.

OP – čaj dobré kvality. Na tomto čaji si už opravdu pochutnáte, obsahuje minimum drtě a větviček. Je složen především z lístků.

FOP – velmi kvalitní čaj chutí, ale i vůní. Obsahuje celé listy. Je třeba počítat s vyšší cenou při pořízení.

Základní rozdíl mezi černým a zeleným čajem spočívá ve způsobu zpracování čajových lístků. Zatímco černý čaj je před sušením fermentován (okysličován), zelený čaj je místo fermentace napařován a poté sušen.

Pozitivní účinky černého čaje

  • Podporuje zdraví kostí.
  • Prevence vzniku cukrovky.
  • Prevence rakovinových onemocnění díky obsahu katechinů a polyfenolů.
  • Napomáhá správné funkci trávícího traktu.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Díky antioxidantům zpomaluje stárnutí pleti.
  • Zvyšuje výkonnost a pomáhá k lepší koncentraci.
  • Napomáhá odbourávat stres.

Zelený čaj

Zelený čaj si získává stále větší popularitu a stává se vyhledávaným nejen pro své pozitivní účinky na lidský organismus, ale také pro svou jedinečnou chuť. Zelený čaj můžeme koupit ve dvou podobách – v pytlíkových sáčcích a sypaný.shutterstock_97885325

Jak vybrat kvalitní zelený čaj?

Pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní zelený čaj, měli byste sáhnout po sypaném, který je tvořen celými čerstvými lístky a tzv. vidíte co kupujete. Ano, porcované sáčky mají svoji nespornou výhodu v tom, že je stačí pouze zalít horkou vodou, ale nevidíte, co v sobě ukrývají (většina porcovaných čajů není tvořena samotnými lístky čaje. Porcovaný čaj většinou obsahuje méně kvalitní části čajovníku jako jsou větvičky, nebo starší listy.

Pozitivní účinky zeleného čaje

  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Vitaminy C a E mají pozitivní vliv na růst a kvalitu vlasů.
  • Obsahuje fluor, který pomáhá zamezit vzniku zubního kazu.
  • Díky teinu povzbudí a dodá energii.
  • Posiluje obranyschopnost.

 

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz