Pátek, Prosinec 14

Potraviny po kterých budete mít neustále hlad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte stále obrovský hlad, že byste snědli snad i „mámu a tátu“? Najíte se a přesto máte pocit, jakoby se v žaludku nic nestalo? Možná bude chyba ve výběru jídla, které do svého těla přijímáte a není pro něj dostatečně výživné. Přinášíme seznam potravin, které vás nezasytí a ještě působí nepříznivě na vaši linii.

Máte někdy pocit, že ať sníte cokoliv, tak máte neustále hlad? Dáte si oběd, zákusek, snídáte, ale stále nemáte dost? Abyste těmto stavům předcházeli, doporučujeme si přečíst následující článek, který vám napoví, jakým potravinám se ve svém jídelníčku vyvarovat, abyste byli spokojení vy i váš žaludek.

Slazené ovocné nápoje

Slazené džusy se staly velmi oblíbenou součástí jídelníčku velmi velkého počtu jedinců. Mnozí z nich se domnívají, že pitím těchto džusů jsou na správné cestě ke zdravému životnímu stylu. Samozřejmě jedna sklenička není škodlivá, ALE. Nevýhodou těchto džusů je skutečnost, že obsahují všechen cukr z ovoce, ale není zde dužina, ani slupka, která obsahuje pro tělo tolik důležitou vlákninu. Vypití sklenice džusu způsobí v našem těle rychlé stoupání hladiny krevního cukru, která záhy velmi rychle zase klesá dolů a vyvolává v nás pocit hladu.

Pokud si ale džusy rádi dopřejete a nechcete se jich vzdát, zkuste je nahradit jinou alternativou ovocného nápoje tzv. smoothie. Možností, jak připravovat smoothie je neskutečná řada, která se dá obměňovat prakticky každý den. Nebojte se v kuchyni experimentovat a udělejte si smoothie z exotického ovoce, nebo si do něj přidejte ořechové máslo popřípadě proteinový prášek – tímto přídavkem vyrovnáte ve svém těle hladinu krevního cukru a podpoříte pocit sytosti.

Bílé pečivo

O bílém pečivu je známo, že není to pravé ořechové pro naše tělo a střeva. Bílé pečivo je kaloricky téměř srovnatelné s pečivem celozrnným a možná se ptáte, proč je tedy celozrnné pečivo pro těloshutterstock_80828698 lepší. Hlavní výhodou celozrnného pečiva oproti pečivu bílému je jeho obsah vlákniny, kterou pečivo bílé téměř neobsahuje.  Díky absenci vlákniny potom inzulin sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi, kterou rychle zvedla, ale je ho tolik, že krevní cukr klesne příliš. Nastane takzvaná hypoglykémie, která se mimo jiné projeví pocitem hladu a vyšší chutí k jídlu.

Nejen bílé pečivo, ale i těstoviny je vhodné v našem jídelníčku nahradit. Pokud chcete organismu dopřát zdravější alternativu, kupte si raději bezvaječné těstoviny, které tělo zasytí na delší dobu. Do bezvaječných těstovin řadíme semolinové těstoviny. Nic vám to neříká? Semolinové těstoviny patří k jedněm z nejzdravějších druhů těstovin, které jsou na trhu dostupné. Semolinové těstoviny mají vysoký obsah bílkovin a úplnou absenci cholesterolu.

Proč zařadit semolinové těstovin do svého jídelníčku:

  • Upravují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Napomáhají zdravému zažívacímu traktu.
  • Upravují hormonální nerovnováhu v těle.
  • Snižují vysoký krevní tlak.
  • Napomáhají předcházet vzniku cukrovky.

Průměrný Čech zkonzumuje za rok přibližně 5 kg těstovin.

Vločky a cereálie

Pokud se nejedná o skutečné ovesné vločky (neochucované), o kterých jsme psali v článku Ovesné vločky – pomoc pro zdraví i štíhlou linii, potom buďte s jejichshutterstock_210316762 konzumací velice opatrní. Pokud jste milovníky tzv. rádoby zdravých snídaní ve formě nejrůznějších slazených cereálií, vloček s čokoládou, nebo kuliček do mléka – mějte se na pozoru! Právě u tohoto typu výrobků se jedná o nezdravou kombinaci bílé mouky a jednoduchých cukrů. Díky této kombinaci dochází ke kolísání hladiny krevního cukru a inzulínu v těle. Ráno, kdy snídáme, máme v těle vyšší množství stresového hormonu kortizolu. Kortizol připravuje naše tělo na výzvy nového dne. Právě díky němu však tělo snižuje schopnost zpracovat zkonzumovaný cukr, který se tak nedostane do jednotlivých tkání. Výsledkem tohoto procesu je únava lidského organismu a následný hlad.

Brambůrky

Spořádáte-li celý pytlík brambůrek na posezení u telky, dojde k již zmíněnému procesu, kdy vyskočí hladina inzulínu a následně dojde k poklesu cukru v krvi. Brambůrky a chipsy jsou v podstatě jen „rychlé“ sacharidy, které sice na nějakou chvíli uspokojí vaše chuťové pohárky, ale brzy se opět dostaví pocit hladu.

Nevíte-li, co si u večerního filmu dát dobrého, vyzkoušejte domácí brambůrky z mikrovlnky.

Potřebné suroviny:

  • brambory
  • olivový olej
  • sůl nebo případně vámi zvolené koření, bylinky

Postup:

  1. Brambory si nakrájíme nebo nastrouháme na cca 2 mm tenké plátky, které usušíme utěrkou. Dáme do mísy a smícháme s trochou olivového oleje a solí.
  2. Plátky brambor rozprostřeme na talíř (pouze na 1 vrstvu), který si také lehce potřeme olejem, plátky by se neměly navzájem dotýkat.
  3. Talíř s nachystanými plátky brambor vložíme do mikrovlnky na nejvyšší stupeň a necháme zapnuto cca 2-3 minuty. Následně talíř z mikrovlnky vyjmeme, plátky otočíme, vložíme znovu do mikrovlnky na 1-3 minuty dokud nebudou křupavé (kontrolujeme zda nehnědnou).

Abyste k sacharidům doplnili i vlákninu, doporučujeme k brambůrkům podávat i nakrájenou zeleninu. Zdravé mlsání – dovoleno!

Rychlé občerstvení, fastfood

Vědci tvrdí, že transmastné kyseliny obsažené v pokrmech, které fastfood nabízí, naruší schopnost těla produkovat hormony dopamin a serotonin, které ovládají naše chutě. Roli zde shutterstock_15053341hraje také množství soli, jímž jsou tyto produkty rychlých občerstvení pověstné. Po konzumaci tohoto typu potravin dojde k dehydrataci, kterou si tělo často mylně vysvětlí jako hlad – ale jde o „převlečenou“ žízeň.

Transmastné kyseliny – tyto tuky zvyšují hladinu celkového cholesterolu a LDL („špatného“) cholesterolu. Naopak snižují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu. Konečným výsledkem je zvýšení rizika ucpání cév a zvýšení rizika úmrtí na infarkt či mozkovou mrtvici.

 

Sdílet článek pomocí:

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz