Středa, Říjen 17

Kukuřice pro zdraví i pro krásu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kukuřice, nebo také turkyňa je velmi bohatým zdrojem vitamínů a energie pro tělo i mozek. Pokud kolem ní běháte, jezdíte autem, nebo ji máte za domem, možná ani nevíte, jak bohatý a chutný zdroj nutričních látek obsahuje.

Ať už jste v redukci, nebo v objemu, není důvod, proč byste měli kukuřici ze svého jídelníčku vyškrtnout. Kukuřičná zrna obsahují nejen vitamíny skupiny B – kyseliny listové, thiaminu (vitamin B1), kyseliny pantotenové (vitamin B5) a biotinu, ale také minerální látky jako je hořčík, železo, selen, zinek a mangan. Tento super zdravím „našlapaný“ koktejl vás nejen nabudí energií a dodá tělu potřebné vitamíny a minerály, ale i velké množství glukózy (pohon pro mentální i fyzickou energii), vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin.kukurice_272176445

Pokud si nejste úplně jistí, jaké pokrmy byste mohli z kukuřice vykouzlit, vězte, že jich je nespočetná řada a jejich chuť vás doslova překvapí. Pokud už máte dost stereotypního jídelníčku a rádi byste si ho zpestřili novou chutí, je kukuřice ideálním doplňkem na talíři.

Tip na zdravou a rychlou snídani – polenta (kukuřičná kaše)

Budete potřebovat:

  • 250 g kukuřičné mouky (krupice)
  • 1l vody
  • půl lžíce soli

Postu přípravy:

  • Vodu přiveďte k varu, přidejte sůl a za stálého míchání do vroucí vody postupně přisypte kukuřičnou mouku.
  • Míchejte kaši a dávejte pozor na tvoření hrudek.
  • Snižte stávající teplotu na minimum a pokračujte ve vaření do doby, dokud plotna nebude kašovitě hustá (cca 30 min.), často míchejte. Ideální konzistenci polenty poznáte podle toho, že vařečka zůstane v kaši sama stát bez pomoci.
  • Jakmile dosáhnete požadované hustoty, můžete polentu podávat samotnou, nebo si ji můžete dochutit skořicí, medem, oříšky popřípadě na sladko ovocem.

shutterstock_478330129

 

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz