Středa, Říjen 17

Které potraviny zasytí a jsou vhodné do redukční diety?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud jste se na začátku nového roku rozhodli udělat něco pro své zdraví a snažíte se zhubnout, možná tápete nad tím, jaké vhodné potraviny zahrnout do svého jídelníčku, abyste svoji váhu redukovali správným směrem.

S příchodem redukční diety je důležité zamyslet se nad tím, co vlastně jíte a kolikrát denně. Optimální, jste-li v redukci, je jíst 5x-6x denně jídlo rozdělené do malých (ale kaloricky vyvážených) porcí. Jaké potraviny zvolit, abyste se cítili dobře a zároveň jejich příprava netrvala dlouho?

Rýžové nudle

Jsou skvělou variantou pro rychlé a zdravé vaření. Pokud vás v obchodě nikdy nezaujaly a jejich přítomnost jste doposud přehlíželi, zkuste jim dát šanci. Rýžové nudle se v zahraničí řadí k nejoblíbenějším pokrmům, protože je můžete kombinovat prakticky s čímkoliv. Ať už máte chuť na maso, mořské plody, rybu, nebo zeleninu (pozor, abyste nezapomněli přidat také důležité bílkoviny!), rýžové nudle chutnají skvěle a jejich příprava nezabere více než 10 minut. Vařené rýžové nudle obsahují na 100 gramů 44 gramů sacharidů, 2 gramy bílkovin a pouze 0,5 gramu tuku.

Základní složkou pro výrobu rýžových nudlí je rýžová mouka, do které se přidává voda a někdy i sůl. Jsou vhodné jak pro běžné stravování, tak pro bezlepkovou, šetřící, diabetickou i redukční dietu.

Zelenina

Obecná rada u zeleniny zní velmi jednoduše – kdykoliv a v jakémkoliv množství, především jedná-li se o zelenou zeleninu (brokolice, květák, okurky, paprikyshutterstock_114528691 aj.). Zelenina je skvělým pomocníkem nejen pokud se snažíte zhubnout, ale i obecně pro správné fungování organismu a lidského těla. Ať už do nákupního košíku přidáte jakoukoliv zeleninu, pokaždé to bude dobře. Ideálním základem, který dodá tělu potřebné množství vitaminů, minerálů a vlákniny jsou především mrkev, okurek, paprika, rajčata, cuketa, brokolice, polníček a hlávkový salát.

Zelenina brání okyselování těla, které způsobují masité pokrmy, moučná jídla a cukr. Díky svému sytícímu účinku je zelenina vhodným pomocníkem při dietách.

Bílý jogurt

Možná některým z vás přeběhl mráz po těle, když si přečetli nadpis „bílý jogurt“ a věřte, nejste sami. Mnoho lidí cítí k bílému jogurtu nechuť. Pokud rovněž nepatříte mezi jeho milovníky, doporučujeme si jeho chuť zpestřit a hledat varianty, které nakonec budou po chuti.
Bílý jogurt je ideální volbou, chcete-li doplnit tělu bílkoviny s minimem cukru a tuku a zároveň pokud hledáte ideálního pomocníka na svačiny mezi hlavními jídly. Nechutná-li vám samotný, zkuste do něj přidat oříšky, ovoce, vločky, semínka, popřípadě skořici. Uvidíte, že časem se chuť bílého jogurtu naučíte natolik vylepšovat, že po ovocném už v obchodě nesáhnete. Průměrné hodnoty na jeden 150 gramový kelímek jsou: 7,5 g bílkovin, 3-5 g cukru, 2-3 g tuku.

 Vápník obsažený v jogurtu je důležitý pro naše kosti, zuby či nehty a je prevencí osteoporózy.

Rybyshutterstock_190590683

O potřebnosti omega-3 mastných kyselin pro naše tělo již bylo napsáno mnohé. Doporučená dávka, kterou by měl dospělý člověk zkonzumovat se pohybuje okolo 300 – 450 g rybího masa za týden. Ve středozemských státech, jakým je i naše republika je konzumace ryb velice nízká. Pokud si nevíte rady, jakou rybu koupit, doporučujeme především sáhnout po lososu, tuňákovi, nebo pstruhovi. Alternativně můžete zvolit kvalitní konzervy s tuňákem v olivovém oleji, popřípadě ve vlastní šťávě a udělat si z nich pomazánku, nebo rybí těstovinový salát.

Nemáte-li možnost sehnat čerstvou rybu a musíte sáhnout po rybě mražené, doporučujeme pečlivě přečíst obal. Důležitou informací je především podíl glazury v hluboce zmražené rybě. Obvyklé množství se pohybuje cca okolo 5 – 15% – pokud toto množství ryba obsahuje, můžete ji s dobrým pocitem vložit do nákupního košíku. Jestliže ale výrobce tuto informaci neuvádí, podívejte se na rozdíl mezi tzv. brutto a netto hmotností. Je-li tento rozdíl velký, existuje velká pravděpodobnost, že ryba obsahuje 30 až 40 % glazury a výrobce s vodou nešetřil. V takovém případě pak spotřebitel neplatí jen za rybí maso, ale také za přidanou vodu.

Ovesné vločky

Začít ráno snídaní z ovesných vloček je skvělou volbou. Ovesné vločky se ve vašem těle postarají o přshutterstock_381864970ísun energie po celé dopoledne. Ale nejen to. Jejich další skvělou vlastností je rozmanitost jejich využití při přípravě jednotlivých pokrmů. Můžete si je dopřát nejen naslano, ale hlavně na sladko a ještě k tomu zdravě! Z ovesných vloček vykouzlíte ovesné kaše, kterých existuje nespočet chuťových variací. Dopřát si můžete také zdravé lívance, nebo si vyrobit domácí müsli tyčinky, muffiny, karbanátky, zahustit polévku a mnoho dalšího.

Nejčastější a nejrychlejší formou přípravy ovesných vloček je zalít je vodou nebo mlékem v misce. Abyste docílili lepší chuti, můžete do vloček přidat téměř cokoliv co máte v kuchyni po ruce – jakýkoliv druh ovoce, kokos, med, javorový sirup, agávový sirup, oříšky, rozinky, brusinky, skořice aj. Ovesné vločky obsahují 63 % sacharidů,  15 % hodnotných bílkovin, 8 % tuku a 12-14 % vlákniny.

Ovesné vločky dodávají tělu pocit sytosti na dlouhou dobu, snižují pocit hladu a udržují optimální hladinu krevního cukru v těle.

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz