Středa, Listopad 21

Které potraviny by neměly chybět ve zdravém nákupu? 1. část

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud jste se rozhodli, že přesedláte na zdravý životní styl a nevíte, kde a jak začít, možná by pomohlo utřídit si, jaké potraviny jsou vhodné pro tělo, aby správně fungovalo a vy se cítili svěží a fit.

Pokud v supermarketu bloudíte a přemýšlíte, co si kromě ovoce a zeleniny vložit do nákupního vozíku, máme pár tipů, jak se v nepřeberném množství potravin zorientovat a zvolit ty nejvhodnější.

Pečivo

Pokud netrpíte celiakií, nebo jste z jiných zdravotních důvodů nebyli donuceni pečivo se ze svého jídelníčku vyřadit, doporučujeme vždy kupovat pouze pečivo celozrnné, nebo žitné. Nejde o to, že by toto pečivo nebylo energeticky stejně vydatné, jako pečivo bílé, ale obsahuje navíc vlákninu, vitamíny a minerály, které se bílému pečivu nedostávají.shutterstock_80828698

Důrazně varujeme před sladkým pečivem (koláčky, koblížky aj). Kombinace mouky, tuku a cukru z něj dělá kalorickou bombu, takže nejen že budete přibývat na váze, ale ještě dojde ke kolísání hladiny cukru v krvi, což má za následek nevyvážené chutě a nutí k známému „zobkání“ všeho dobrého, co je zrovna v dohledu.

Sledujte složení a vybírejte opět nebalené, nekrájené varianty místního chleba s větším poměrem žita a především nerozpékané.

Ideální volbou je nahradit bílou mouku i v domácím vaření a pečení. Nebojte se experimentovat s rýžovou, špaldovou, nebo pšeničnou celozrnnou moukou (tyto mouky bývají většinou dostupné ve zdravým výživách). Nejenže budete vědět,  co jídlo obsahuje, ale nebude hrozit, že byste si pořídili zmražený polotovar s vysokým podílem barviv a konzervantů.

Pokud by vás v obchodech lákaly tzv. pufované chlebíčky, nebo křehké plátky, doporučujeme vždy sáhnout po žitné, popřípadě rýžové variantě bez příchutě, nebo různých dochucovadel (polomáčené v čokoládě, solené atd.).

Uzenina

Jste-li milovníky masa a salámů, není důvod se při zdravém životním stylu něčeho vzdávat, jen je potřeba věnovat více času složení jednotlivých druhů uzenin. Chcete-li si dopřát salám, měli byste vždy zvolit takový, který obsahuje ve své podstatě více než 90 % masa – své výhradní zastoupení by ve zdravém jídelníčku měla mít především vepřová a kuřecí šunka. Ostatní druhy salámů, které se v řeznictví, nebo supermarketech vyskytují, této mezní hodnoty nedosahují, nebo mají vysoký podíl tuku. Takové uzeniny zatěžují naše orgány a do zdravého jídelníčku se nehodí.

Pokud byste i přes to dostali chuť na jiný salám, párek, nebo klobásu, vždy je důležité v těchto potravinách sledovat podíl masa. Pokud při nákupu nikde nenajdete uvedené složení, nebojte se zeptat obsluhy, jaký podíl masa potravina obsahuje, abyste měli jistotu, že opravdu jíte masité výrobky a nikoli odřezky z kůží a šlach (jak tomu u nekvalitních výrobků mnohdy bývá).

Kousek klobásy či 5 dkg uherského salámu obsahuje až 25 g tuku. Problém spočívá v tom, že konzumací jednoho takového kousku vyčerpáme téměř poloviční příjem tuků, který máme na celý den!

Maso (pokud nejste vegetarián) je v dietě velmi potřebnou složkou potravy. Maso je zdroj kvalitních bílkovin a neobsahuje žádné sacharidy. Velmi dobře využitelné pro naše tělo je železo, vitamin A a D a také vitaminy skupiny B. Do redukční diety je vhodné zařadit především maso krůtí, kuřecí a králičí, jelikož obsahuje nejmenší podíl tuku.

Ovoce

Ideální porce ovoce na jeden den se pohybuje v rozmezí mezi 200 – 400 g v závislosti na mnoha faktorech individuálních u každého konkrétního jedince. Samozřejmě ale platí, že pořád je pro tělo lepší dopřát si jablko, než tabulku čokolády.shutterstock_316430606

Co si dát do nákupního košíku: jablka, citróny, pomeranče, mandarinky, mango, avokádo, banány, popřípadě také švestky a hrušky (dle sezónnosti jednotlivých druhů).

Nejšetrnějším způsobem je jíst ovoce a zeleninu omytou a vcelku ji rozkousat anebo ji případně vařit v páře.

Ovoce tělu prospívá jako zdroj vitamínů, minerálů, posiluje imunitu, nezvyšuje hladinu inzulínu v krvi, má nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index a je zdrojem rozpustné vlákniny. Konzumace ovoce nemusí vždy vést k nárůstu tělesné váhy, spíše naopak.

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

2 komentáře na "Které potraviny by neměly chybět ve zdravém nákupu? 1. část"

Upozornit na
avatar

trackback

[…] minulém díle tohoto seriálu  jsme se zaměřili především na pečivo, uzeninu a ovoce. V dnešním díle budeme […]

trackback

[…] že změníte své stravovací návyky a životní styl, doporučujeme také přečíst si článek Které potraviny by neměly chybět ve zdravém nákupu a Mýty o sportu a […]

wpDiscuz