Sobota, Duben 21

Kaki (Tomel japonský)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii.

Složení kaki

Hlavními látkami, které kaki obsahuje jsou:

  • voda – 60 % obsahu ovoce
  • cukr – 30g na 150 g
  • vitamín –  vitamín C, beta-karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan
  • vláknina – 3g na 150 g
  • bílkoviny – X
  • sacharidy – 30 g na 150 g
  • tuky – 0,750 g na 150 g

Nezralé plody kaki mají vysoký obsah tříslovin – nejsou chutné, ani vhodné ke konzumaci (mohou dokonce způsobovat zdravotní potíže).

Proč zahrnout kaki do svého jídelníčku

  • posiluje imunitní systém a metabolismus
  • pomáhá při stresu, nervozitě a únavě
  • zmírňuje svalové potíže
  • má příznivý účinek při srdečních problémech
  • ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen
  • funguje jako prevence sklerózy
  • jeho konzumace se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami
  • je vhodné pro těhotné – napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte
  • vhodné pro malé děti – pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • obsahuje antioxidanty, které působí v organismu jako prevence proti rakovině
shutterstock_211452226

Zralé kaki poznáme tak, že na něm nevidíme ani kousek zeleného a barva je sytě oranžová či v ideálním případě načervenalá.

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz