Úterý, Září 17

Jak se v letních dnech vyhnout salmonele a jiným bakteriím?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chystáte se na dovolenou, chatu, či pod stan s tím, že si budete sami vařit? Přinášíme tipy a rady, jak správně nakoupit, abyste neskončili s infekcí v nemocnici.

O salmonelóze obecně

Dovolená v přírodě pod stanem, nebo v kempu, kde si chcete sami vařit bývá nejnáchylnější k množení bakterií. Pokud nemáte k dispozici chladící lednici, doporučujeme si ji určitě pořídit. Pokud potravinu vystavíte teplu na více jak jednu hodinu, bakterie v ní se začnou množit geometrickou řadou. Pokud takové jídlo sníte, je velmi pravděpodobné, že tělo odpoví v podobě průjmu, zvracení a nevolnosti doprovázené zvýšenou teplotou.

Příznaky salmonelózy se objevují cca 5 – 72 hodin po konzumaci salmonelami kontaminovaného jídla.

Salmonel, které jsou původci tohoto druhu onemocnění je v dnešní době známo víc než 2.300 druhů. Rozmnožují se při teplotě 6 – 47 stupňů a mohou přežívat něKURECI_PRSA_125679839kolik měsíců. Ani zmražení je neusmrtí. Jídlo, které si na své cesty koupíte je ideální skladovat v chladničce do 6 stupňů, aby jídlo bylo chráněno od vzniku salmonel.

Nejčastěji k nákaze dochází konzumací syrových nebo nedostatečně tepelně upravených vajec (saláty, zákusky, majonézy, zmrzlina, pomazánky) nebo masa (kuřecí maso, salámy, sekaná).

Pokud by jste chtěli mít jistotu, že jíte nekontaminovanou potravinu, doporučuje se minimálně desetiminutové (ideálně dvacetiminutové) zahřátí jídla na 70 – 80 stupňů.
Pokud bychom potravinu dávali na přihřátí do mikrovlnné trouby, je důležité myslet na to, že zde pokrm musíme nechat minimálně 5 – 7 minut na nejvyšší výkon. Protože záření mikrovlnky proniká do max. 5 cm, je vhodné použít mělkou misku.

Převážně v létě je důležité dbát na zvýšenou hygienu používaného kuchyňského náčiní (nože, příbory, prkénka), které přijde do styku s rizikovými potravinami. Toto náčiní by mělo být ihned opláchnuto horkou vodou.

Zvýšené riziko salmonelózy

Může hrozit u osob, které mají problémy s nemocným žaludkem nebo pravidelně užívají léky, které jsou určeny pro neutralizaci  nebo zástavu tvorby žaludečních šťáv. Ty za normálních okolností obsahují kyselinu chlorovodíkovou, která je schopna bakterie zneškodnit. Pokud je ale tvorba tlumena, bakterie se množí a způsobují zánět. V případě užívání antacid nebo blokátorů vodíkové pumpy (omeprazol) je nutné nákaze o to víc předcházet.

Prevence proti salmonelóze

Světová zdravotnická organizace vydala základní pravidla, kterými bychom se měli řídit, abychom se nákaze vyhnuli.

  • Časté mytí rukou a správné hygienické návyky,
  • vyhýbání se rizikovým potravinám,
  • dodržovat bezpečný čas na tepelnou úpravu potravin,
  • nemrazit opakovaně již jednou zmražené potraviny,
  • pokud obsahuje jídlo majonézu, doporučuje se spíše domácí, než-li kupovaná,
  • uvařené jídlo je nejlepší co nejdříve zkonzumovat, popřípadě jej držet do teploty 60 stupňů Celsia, anebo jej dát co nejdříve do chladničky,
  • při porcování je vhodné používat různé nože a prkénko pro syrové potraviny,
  • potraviny vždy chraňte před hlodavci a hmyzem,
  • pít jen pitnou vodu z ověřených zdrojů.

Příznaky salmonelózy nejčastěji samy vymizí po několika dnech. Účinnými podpůrnými prostředky při salmonelóze jsou živočišné uhlí, nebo Endiaron (prášky na uklidnění žaludku). Pokud dochází k častému zvracení, je možné nasadit antiemetika – léky, které zastavující zvracení.

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

avatar
  Subscribe  
Upozornit na