Čtvrtek, Prosinec 14

Jahody

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jahody nejen že skvěle chutnají, ale také obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, které vaše tělo zajisté ocení. Nebojte se jahody zařadit do svého jídelníčku – špatné svědomí z toho určitě mít nemusíte!

Složení jahod

Hlavními látkami, které jahody obsahují jsou:

  • voda – tvoří 87 % obsahu jahody
  • cukr – 2,145 g na 100 g jahod
  • vitamín C (cca 5 mh na 100 g jahod) a dále pak draslík, železo, hořčík a vitamín K
  • vláknina – 0,870 g na 100 g jahod
  • vápník – 7,36 mg na 100 g jahod
  • bílkoviny – 0,395 g na 100 g jahod
  • sacharidy – 3,08 g na 100 g jahod
  • tuky – 0,180 g na 100 g jahod

Proč zahrnout jahody do svého jídelníčku

  • zdroj vitamínu C
  • dodávají pleti mladistvý vzhled
  • dodávají tělu energii (ideální je zahrnout jahody do své snídaně)
  • napomáhají k dodržení pitného režimu
  • prevence proti nádorovým onemocněním
  • obsahují kyselinu jablečnou (přírodní bělidlo zubů)
  • obsahují antokyany, které podporují spalování uloženého tuku
  • fotochemikálie a jód přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému
  • uspokojí chuť po sladkých potravinách
  • bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy
  • zlepšují proudění krve v arteriích
  • mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce
    jahodník_336253769

    Jahodník obecný (Fragaria vesca).

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz