Čtvrtek, Říjen 19

Avokádo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tento plod hruškovitého tvaru je vyjímečný především tím, že je tvořen téměř z 80 % zdravým tukem. Toto ovoce (ano ovoce, nikoliv zelenina) má obrovskou dávku vitamínů a minerálů.

Hlavními látkami, které avokádo obsahuje jsou:

  • cukr – 0,700 g na 100 g avokáda
  • vitamíny A, C, E i vitamíny skupiny B (B1, B2 a B6)
  • vláknina – 7 g na 100 g avokáda
  • vápník – 12 mg na 100 g avokáda
  • bílkoviny – 2 g na 100 g avokáda
  • sacharidy – 5,3 g
  • tuky – 23,5 g na 100 g avokáda

Proč zahrnout avokádo do svého jídelníčku

  • zdroj kyseliny olejové – má příznivé působení na metabolismus lipidů a prevenci aterosklerózy
  • obsahuje antioxidant glutathion (posiluje imunitní systém)
  • pomáhá regulovat a stabilizovat hladinu krevního cukru v těle
  • bohatý zdroj vlákniny
  • obsahuje ty „dobré“ mononenasycené tuky – je tedy vhodné do redukce
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • potlačuje záněty v těle
  • dobře kombinovatelné s ostatními potravinami
  • obsahuje kyselinu listovou – potřebná v těhotenství pro zdravý vývoj plodu
  • ve 100 g se nachází 14% doporučené denní dávky draslíku
  • 100 g avokáda obsahuje 7 g vlákniny, což je 27 % doporučené denní dávky
  • avokádo pomáhá snižovat vedlejší účinky chemoterapie

Persea americana_86234638

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz