Čtvrtek, Prosinec 14

Detox: 5 potravin které Vám pomůžou pročistit tělo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Snažíte se zhubnout, ale máte pocit, že s tělem se nic neděje? Trpíte pocitem nafouknutého břicha, nebo si přijdete plní i přes to, že jste ještě nic nesnědli? V tom případě potřebujete pročistit střeva od přebytečného balastu (škodlivé látky, těžké kovy, chemie.)  Při detoxikaci dochází právě k odbourání střevního balastu z těla a dochází k tzv. restartu zažívacího traktu. Díky detoxikaci se budete cítit lehce, zdravě a hlavně vaše střeva budou fungovat zase správně.

Je potřeba si uvědomit, že detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. Během detoxikační kůry se doporučuje vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Co je dovoleno jsou sojové výrobky, ryby, luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách), mnoho zeleniny a ovoce, semínka aj. Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit.

Potraviny vhodné pro detoxikaci organismu:

Listová zelenina

Listová zelenina je skvělým pomocníkem při detoxikaci těla. Mezi listovou zeleninu můžeme zařadit (v obchodě běžně dostupné) – rukolu, špenát, hlávkový salát, růžičkovou kapustu, hlávkové zelí aj. Díky listové zelenině a obsahu jejího chlorofylu dochází k odplavování toxinů z těla (herbicidů a pesticidů). Listovou zeleninu můžeme jíst v syrovém stavu, nebo lehce orestovanou na olivovém oleji.

Listová zelenina je jedním z účinných pomocníků při prevenci vzniku rakoviny.

Citron

Citrony jsou zdrojem kyseliny citrónové, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a jsou tvořeny z 85 % vodou. Díky pektinu (vláknině), kterou citróny obsahují, mají silný antibakteriální účinek, který je prospěšný právě pro funkci tlustého střeva. Při detoxikaci organismu je doporučováno pít sklenici vody s citronem každé ráno nalačno. Nejen že si nastartujete metabolismus, ale ženy také napomáhají k oddalování vzniku vrásek.

Červená řepa

Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Do detoxikace je vhodné řepu zařadit pro její schopnost zbavit střeva jedovatých látek (při vypití 150 ml šťávy denně) a napomáhá také odstranit zácpu. Další její přednost ocení především ženy, protože řepa dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Doporučuje se jíst řepu syrovou nebo z ní vylisovanou šťávu. Vařením ztrácí řepa obsah užitečných látek.

Zázvor

Zázvor, někdy označován jako všelék  zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí a je tedy vhodný  při  zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.). Hlavní vliv zázvoru na hubnutí spočívá v podpoře vitality, která je důležitá pro pravidelnou pohybovou aktivitu a zlepšuje metabolismus sacharidů v těle.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vysoký podíl antioxidantu nazývaný katechin. Tyto antioxidanty napomáhají tělu odstraňovat volné radikály a buňkám zůstat zdravé. Dalším pozitivním účinkem zeleného čaje je jeho vliv na zrychlení metabolismu v těle a následné rychlejší odbourávání tuků. Zelený čaj se nedoporučuje pít ráno na lačno z důvodu pěnění v žaludku, proto si jej dopřávejte vždy po některém z hlavních jídel.

Zelený čaj nezaléváme vodou o více jak 80 stupních Celsia, aby nezískal hořkou pachuť.

Zkoušeli jste i vy někdy detox? A s jakými výsledky? Své zkušenosti nám můžete sdělit do komentářů pod článkem.

247906660_zeleny_caj_zena

Zelený čaj obsahuje kofein, což znamená, že má obdobné účinky jako káva. Kofein obsažený v zeleném čaji je ale vázán na třísloviny, takže jeho uvolňování je postupné.

Sdílet článek pomocí:

O autorovi

Přidejte komentář

Buďte první kdo to okomentuje!

Upozornit na
avatar

wpDiscuz